Neem 24/7 contact met ons op via 085 - 060 5105 (na 20:00 uur alleen voor echte calamiteiten) of mail ons

Natrot


Natrot is een verzamelterm voor verschillende schimmelsoorten die hout aantasten in vochtige ruimten. Natrot is minder agressief dan huiszwam, omdat het zich alleen kan verspreiden naar gedeeltes van het pand met een hoog vochtgehalte.

Er zijn veel soorten natrot, maar de twee meest voorkomende zijn kelderzwam en poriënzwam. De effecten van alle soorten natrot zijn echter over het algemeen hetzelfde.

Natrot kan echter grote schades aanrichten en vormt een groot risico als het constructiehout aantast; in dat geval kan het uiteindelijk leiden tot het instorten van het gebouw.


Kelderzwam en Poriënzwam


Natrot voelt zich prima thuis in vochtige omgevingen en kan hout compleet laten verkruimelen. Dit is een gevolg van de cellulose die in het hout afgebroken word. Natrot is vaak te vinden op buitenhout, zoals kozijnen, in het bijzonder als de verf of lak is afgebladderd.

Natrot in een gebouw en/of woning wordt meestal veroorzaakt door ernstige waterinloop als gevolg van een lekkend dak, kapotte goten, lekkend sanitair of opstijgend vocht. In dat geval moet niet alleen het natrot worden bestrede. Maar eerst de bron van het vocht worden aangepakt.


Het natrotonderzoek


Voor Rent 2 Prevent met een behandeling begint, voert een van de specialisten een grondige inspectie uit om de omvang van de besmette delen te bepalen. Daarbij wordt ook gekeken naar waar het vocht vandaan komt dat het rot heeft doen ontstaan.

Alle plekken rondom het natrot moeten worden gecontroleerd. Uiteraard zorgen we ervoor dat alles weer netjes wordt teruggezet en opgeruimd.

Uit het onderzoek zal blijken in welke mate het natrot zich heeft verspreid, wat de juiste behandeling is, of er eventueel hout moet worden vervangen en hoe de vochtigheid gestopt kan worden.


Hoe wordt natrot behandeld?


Bij de behandeling van natrot moet ook het beschadigde hout worden vervangen. Voor het behandelen van natrot in constructiehout is een vakkundige behandeling vereist. Hiervoor zijn er houtbewerking en constructie specialisten aanwezig bij Rent 2 Prevent.

In het geval van interne natrot is het ook van belang de bron van het vocht aan te pakken en ook dit dient over het algemeen professioneel te gebeuren.


Natrotbehandeling


De behandelfases die Rent 2 Prevent doorloopt bij het behandelen van natrot zijn:

  • Bij interne natrot ervoor zorgen dat de bron van het vocht of de waterinloop gerepareerd wordt.
  • Uitdroging van de plek om verspreiding van het rot te vertragen en ervoor te zorgen dat het niet terugkomt.
  • Het uitsnijden van alle weggevreten hout plus een extra dertig centimeter rondom het aangetaste gebied.
  • Het schuren van alle omliggende oppervlakten met een staalborstel om alle rotsporen te verwijderen.
  • Het resterende hout onderwerpen aan een antischimmelbehandeling.
  • Het vervangen van al het verwijderde hout met hout dat tegen natrot behandeld is.
Grote zorg is geboden om ervoor te zorgen dat hout, stof en vuil zorgvuldig wordt verwijderd en verbrand, zodat het geen sporen van natrot kan verspreiden naar andere gedeeltes van het gebouw.

Constructiehout dient alleen behandeld of verwijderd te worden door een ervaren houtbewerker, die weet hoe het gebouw tijdens de werkzaamheden gestabiliseerd moet worden en of reparaties sterk genoeg zijn om de last te dragen. Nalatigheid in deze kan ertoe leiden dat uw pand instort.
Waarom Rent 2 Prevent?


Met meer dan dertig jaar ervaring in het behandelen van houtproblemen behoren wij tot de top, vakmanschap en behandelmethoden als Rent 2 Prevent voor het aanpakken van huiszwam.

Maar niet alleen onze technische vaardigheden zijn van belang. Wij doen ons uiterste best zo min mogelijk overlast te veroorzaken en ruimen we alles netjes op. Dat is onderdeel van onze servicebelofte aan u.

Neem vandaag nog contact met ons op en raat met de experts - wilt u meer advies over een huiszwamprobleem of wilt u een gratis inspectie, bel ons dan op 026 - 382 39 16.


Werkomschrijving en garantie


Hoe kunnen wij u helpen?


Bestrijding voor bedrijven